Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Efectul fumului de țigară asupra ochilor

Există numeroase informații fascinante despre ochiul uman, foarte puțin cunoscute de noi, dar importante pentru înțelegerea modului în care acesta funcționează. Ochii contribuie la acumularea a 80% din cunoștințele noastre și utilizează aproximativ 50% din energia creierului.

Ochiul uman este al doilea organ după creier, din prisma complexității sale.

Fumatul este un declanșator comun al ochiului uscat. Ai simțit și tu că fumul țigărilor aprinse sau chiar doar mirosul acestora îți lasă ochii iritați și uscați? Poți încerca să previi problema sau poți trata simptomele când acestea se întâmplă.

Dacă ești fumător și nu ai luat în considerare și acest aspect pe care fumatul îl amplifică, citește mai jos.

Când fumul ajunge în ochii tăi

Fumul de țigară are peste 7 000 de substanțe chimice. Multe dintre ele îți irită și îți vatămă ochii. Fumătorii sunt de două ori mai predispuși de a avea ochi uscați decât cei care nu fumează.

Fumatul provoacă degenerare maculară, care este principala cauză a orbirii la australienii cu vârsta peste 40 de ani.

De ce fumul face situația mai grea? Păi, de fiecare dată când clipești, pleoapele îți acoperă ochiul cu un strat protector de lacrimi. Acesta ține la distanță praful și resturile. Dar substanțele chimice din fumul de țigară pot provoca ruperea acestui strat. Fără lacrimi suficiente pentru a le proteja, ochii tăi se irită. De asemenea, fumatul pare să provoace schimbări în ceea ce privește întreținerea lacrimilor. Acest lucru poate duce la mai multe simptome.

Fumatul reprezintă cel mai mare risc. Doar simplul fapt de a fi în apropierea cuiva care fumează, poate declanșa simptomele. Unii oameni cu ochii uscați sunt foarte sensibili la iritanți, cum ar fi fumul de țigară și nu durează prea mult pentru a declanșa simptomele.

Prevenirea și tratarea simptomelor ochilor uscați

Cea mai bună și mai evidentă modalitate de a evita problema este să stai departe de persoanele care fumează. Dar uneori acest lucru nu este posibil. Dacă știi că va trebui să fi în jurul fumului de țigară, poți face următoarele lucruri:

Protejează-ți ochii. Dacă utilizezi picături sau geluri pentru ochi uscați, încearcă să pui ceva înainte să fii în jurul fumului. Acest lucru va acoperi ochii pentru a-i proteja și a preveni simptomele. Dacă iei medicamente pe bază de prescripție medicală, întreabă medicul tău dacă luarea unor medicamente poate ajuta în prealabil.

Limitează contactul cu fumul cât mai mult posibil. Nu lăsa oamenii să fumeze în casă și păstrează vizitele scurte dacă ești într-un loc unde oamenii fumează. Dacă poți, întâlnește-te cu cineva afară, mai degrabă, decât în ​​interior.

Vorbește. Nu îți fie frică să rogi o persoană care fumează să nu o facă în timp ce ești tu în jur. Spune cu politețe că este un declanșator al simptomelor tale.

Dacă simptomele se agravează, poți utiliza tratamente pentru ochi uscați, cum ar fi lacrimi sau geluri artificiale peste noapte, sau tratamente pe bază de prescripție medicală, dacă medicul tău ți le-a dat.

Și dacă fumezi, problema ochiului uscat este încă un motiv pentru a renunța. Reține că, fumatul este legat de multe boli grave ale ochilor, cum ar fi cataracta, degenerarea maculară legată de vârstă și glaucomul, împreună cu multe alte probleme medicale.

Deci, pe viitor gândește-te la „comoara” prin care tu te vezi în oglindă și poți vedea tot ceea ce te înconjoară.