Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Substanțe toxice (izocianați) în e-țigara IQOS

Un studiu recent comandat de Crucea Albastră din Berna, Solothurn și Fribourg și efectuat de un laborator elvețian a demonstrat că, în timpul încălzirii (proces în care temperaturile ajung și la 100°C), filtrele polimerice ale e-țigaretelor IQOS emană substanțe extrem de toxice, cu efecte cancerigene cunoscute: izocianați.

Inhalarea chiar și a unor cantități foarte mici de izocianați poate avea efecte deosebit de grave pentru sănătate.

Potrivit Swissinfo.ch, Rainer Kaelin, pulmonolog și fost vicepreședinte al Ligii Elvețiene pentru Plămân, afirmă că „în cazul în care izocianatele sunt inhalate în timpul utilizării IQOS, este foarte problematic”. Aceeași publicație statuează că producătorul Philip Morris recunoaște că problema semnalată este reală și într-adevăr e-țigaretele emană aceste substanțe, însă că un purtător de cuvânt al companiei de tutun a asigurat publicul că izocianații nu sunt inhalați când se utilizează o țigară IQOS.

Izocianații pot provoca boli chiar și la trei luni după expunere. În unele cazuri extreme, inhalarea de izocianați „a condus la boli letale după un an”, a declarat în continuare Kaelin pentru Swissinfo.ch.