Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Țigările sunt din ce în ce mai scumpe

Acum un an, când m-am lăsat de fumat, țigările erau în medie 6 lei pachetul. Acum, la final de 2009, aflu că sunt cam 8 lei și că până la sfârșitul anului vor fi aproape 10 lei.

Nu știu dacă e de bine sau de rău.

Cert e că piața neagră o să înflorească, așa cum e firesc să se întâmple de fiecare dată când viciul cere să fie satisfăcut și există o situație prohibitivă – că e o lege care interzice consumul de ceva sau că acel ceva costă mai mult decât își permite populația, tot acolo se ajunge. Cu cât mai multe țigări se vând la negru, cu atât mai puțini bani papa statul din accize – asta e bine, pentru că statul oricum papă mult prea mulți bani (care apoi se fură) și pe urmă se vaită că nu-s finanțe pentru chestii utile.

Fabricile de țigări amenință că se retrag de pe piață. La revedere și-un praz verde, pentru că asta înseamnă că, în lipsa unor sedii grasuțe în România, nu vor mai investi așa mult în promoții mârșave, menite să atragă tinerii în grămadă de fumători care cumpără țigări de sute de euro anual de persoană.

Și totuși, cu „pierderi” cu tot, eu cred că fabricanții de otravă țigări nu vor părăsi locul călduț unde 8 milioane de oameni își umplu plămânii zilnic cu fum. Majoritatea celor care fumează obișnuiește să dea gata în medie cam un pachet de țigări pe zi, adică vreo 600-700 de euro pe an; dacă înmulțim 600 de euro cu 8 milioane obținem o sumă imensă. Nu cedează proprietarii fabricilor de otravă suma asta, mai ales că producția de țigări în sine e o chestie cât se poate de ieftină, iar prețul asta enorm al țigărilor e datorat pe de o parte accizelor și TVA-ului și pe de altă parte adaosurilor comerciale practicate de producători (care, a propos, sunt un oligopol și „fac” piața cum vor).

În orice caz, tot fumătorul suferă. O dată pentru că va fi nevoit să fumeze mai puțin, fiindcă țigările sunt scumpe chiar și luate pe sub mâna, că doar comercianții produselor de contrabandă n-or să piardă ocazia să facă un ban ușor. Apoi pentru că dependența e sclavie la stăpân și orice ai face, dacă fumezi, tot îți umpli plămânii cu mizerie și riști să mori urât. Și în final pentru că mulți fumători preferă să-și ia țigări decât să-și ia mâncare sănătoasă, așa că riscurile pentru sănătate cresc și din cauza asta.

Iar statul „a terminat banii” pentru programul „Stopfumat”. Ca să vezi…