Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Vapatul afectează plămânii

Un mic studiu experimental publicat online în revista Thorax și desfășurat în 2018 indică faptul că vaporii degajați de țigările electronice dezactivează celule imune cheie și generează o reacție inflamatorie la nivelul plămânului. Potrivit ScienceDaily, aceste efecte sunt asemănătoare celor observate la fumători și la pacienții afectați de boli pulmonare cronice.

Studiul a concluzionat că vaporii de țigară electronică irită plămânul, sporind producția de substanțe chimice inflamatorii și, în același timp, afectează activitatea macrofagelor alveolare, celule cu rol de protecție la nivel pulmonar. Acestea în mod normal îndepărtează particulele străine care pătrund accidental în plămâni: praf, bacterii, alergeni, și mențin spațiile de aer libere de particule potențial nocive.

Experimentul a avut mai multe etape; întâi s-au obținut vaporii de e-lichid prin proceduri mecanice asemănătoare activității de vapare și s-au prelevat celule macrofage alveolare din probe de țesut pulmonar de la opt nefumatori sănătoși (persoane care nu au avut niciodată astm bronșic sau boală pulmonară obstructivă cronică – BPOC). Apoi o treime din celule au fost expuse la lichid simplu de țigară electronică, o treime la concentrații diferite de vapori cu și fără nicotină și o treime nu au fost expuse la nimic. După 24 de ore, numărul total de celule viabile expuse la vaporii de e-țigaretă a fost semnificativ redus în comparație cu celulele netratate, iar conținutul de vapori care conținea nicotină a amplificat acest efect. Expunerea la vaporii de e-țigară a crescut mortalitatea celulelor, a amplificat producția de radicali liberi și a crescut semnificativ producția de substanțe chimice inflamatorii direct proporțional cu conținutul de nicotină.

Crezând că se feresc de efectele cunoscut nocive ale fumatului de țigarete clasice, fumătorii recurg din ce în ce mai des la metode de fumat alternative. Totuși, majoritatea cercetărilor legate de vapat și e-țigări au studiat mai degrabă compoziția chimică a e-lichidului și potențialul nociv al acestuia înainte de utilizare, iar studiile asupra efectelor vaporilor și a altor substanțe produse în timpul vapării / încălzirii tutunului și inhalate asupra organismului sunt încă foarte puține și se află în stadii experimentale, incipiente. Efectele pe termen lung ale utilizării dispozitivelor de vapat nu sunt cunoscute încă, iar riscurile la care se expun persoanele care le folosesc pot fi majore pentru sănătate. Acest mic studiu indică faptul că fumătorii trebuie să fie sceptici și să nu recurgă la alternative la fumat decât pe scurte perioade, și numai în vederea renunțării la fumat. Ei nu ar trebui să înlocuiască fumatul cu e-țigaretele, ci să ia în considerare renunțarea completă la obiceiul fumatului.

Conform ScienceDaily.com, autorul principal al studiului, profesorul David Thickett, a afirmat într-un podcast că „multe companii de țigări electronice au fost cumpărate de giganții de tutun” și că „există cu siguranță o agendă pentru a descrie e-țigaretele ca fiind sigure„. Rezultatele experimentale obținute însă indică faptul că și vaparea este potențial periculoasă pentru sănătate, deși efectele, cel puțin la prima vedere, sunt ceva mai puțin nocive: „în ceea ce privește moleculele cancerigene, spre deosebire de fumul de țigară, există cu siguranță un număr redus de substanțe cancerigene în vaporii de e-țigară. E mai sigură în ceea ce privește riscul de cancer, dar dacă vapezi 20 sau 30 de ani și asta poate provoca BPOC, asta e ceva ce trebuie să știm„, afirmă David Thickett.

Referințe studiu: Aaron Scott, Sebastian T Lugg, Kerrie Aldridge, Keir E Lewis, Allen Bowden, Rahul Y Mahida, Frances Susanna Grudzinska, Davin Dosanjh, Dhruv Parekh, Robert Foronjy, Elizabeth Sapey, Babu Naidu, David R Thickett. Efectele pro-inflamatorii ale condensatului de vapori de e-țigară asupra macrofagelor alveolare umane. Thorax, 2018; toraxjnl-2018-211663 DOI: 10.1136 / thoraxjnl-2018-211663

Sursa: Science Daily