Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Oare am fumat odata?

Eu m-am lasat de fumat in 2012, februarie 12..era frig, locuiam in Spania si racisem cu ceva febra.Aveam cateva incercari de lasat de fumat de-a lungul timpului dar mereu recidivam oricat de bolnava cu febra sau hotarata sa ma las eram.Pentru ca declaram razboi deschis dusmanului, pentru ca nu eram diplomata.Acest viciu cere sa fii diplomat ca in politica de success. Dar in ziua aia de 12 februarie eram hotarata sa ma las de fumat – ca doar aveam viroza ca aliat- dar fara sa ma lupt cu el, si am abordat alta strategie.Asa ca am pus pachetul de tigari pe noptiera, si am lasat la indemana toate tigarile si inclusiv sora-mea fuma in casa.Aveam tigari in geanta, in buzunar la haina cand ieseam afara. M-am gandit la viciu ca la o entitate, persoana, partener de negociere sau cum vreti sa-i mai ziceti, cu care ”vorbeam” in minte de cate ori vedeam tigarile. Ii spuneam: o sa iau peste 1 minut una. ii spuneam: ‘’ le am aici daca vreau, dar deocamdata nu vreau. Mai tarziu.” Apoi am amanat pentru 5 minute, 10 minute, 15, o zi, 3 zile, o saptamana…pana s-au facut vreo 3 saptamani. In rastimpul asta ma simteam zombi, parca viata nu avea niciun rost, si in timpul liber stateam in pat, mai bine zis zaceam.Binenteles, cu tigarile la pat pe noptiera si peste tot.Ca sa -mi potolesc mainile care nu mai aveau parte de tigari dar erau dependente si ele, si ochii care se indreptau tot timpul spre noptiera cu tigarile, aveam mereu iaurt si magdalene, ca sa duc ceva spre gura 🙂 in loc de tigara.Mi-a fost frica sa beau cafea dimineata, o asociam cu tigara, si nici alcool.Cafea am inceput sa beau dupa 2 saptamani si, surpriza mare, a mers. Altadata nu concepeam tigara fara cafea.Nici nu m-am ingrasat asa cum se spune, ca n-ai cum sa te ingrasi din iaurt.
Cand ma uit in urma, a fost ca o boala, cum ar fi sa ai o gripa 3-4 saptamani cu final fericit.
Sunt aproape 8 (peste 2 luni) de atunci si simt ca parca nu am fumat niciodata. Pentru ca dependenta a disparut din minte, ca doar el creierul, el face diferenta. De atunci am mai aprins de 2 ori o tigara in acesti ani, poate sa-mi testez dependenta. Ce curios e si pentru mine, parca e un fum care iese si nu are legatura cu mine.
Si nu, nu ma incita, sau nu ma deranjeaza cand cineva fumeaza in preajma mea.Dar desigur, revendic timid dreptul meu la aer.
Intre timp am mai scapat si de alte dependente.De fapt, obiceiuri, e mult spus dependente.