Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Fumatul poate provoca sau agrava acneea

Pe lângă certitudinea că fumatul provoacă în timp boli letale, sunt cunoscute și efectele inestetice ale fumatului asupra pielii – la persoanele fumătoare pielea este mai uscată, are un aspect tern, subțiat, asemănător pergamentului, iar ridurile sunt mai adânci. Unul din sfaturile cel mai des date de medicii dermatologi pentru persoanele care se plâng de aspectul îmbătrânit al pielii este acela de a renunța la fumat. O persoană fumătoare trebuie să ia măsuri suplimentare de hidratare a pielii, ceea ce implică utilizarea de creme și loțiuni, care pot avea diverse efecte neplăcute asupra pielii.

De asemenea, leziunile se vindecă mai greu la fumători decât la nefumători și acest fapt este cauzat de modul în care fumatul, inclusiv de țigări electronice, acționează asupra celulelor corpului, împiedicând oxigenarea corectă, care are un rol activ în vindecare. Leziunile acneice sunt și ele afectate de acest proces de vindecare încetinit, iar o vindecare mai lentă predispune pielea la infecții, iar aspectul neplăcut se menține mai mult timp.

Fumatul, inclusiv e-țigarete, este responsabil și cu creșterea reacției inflamatorii la nivel celular; pe lângă alte 4000 de substanțe toxice, fumatul are ca rezultat producerea de compuși numiți radicali liberi, care determină organismul să producă molecule inflamatorii numite citokine, care joacă și ele un rol în primele etape ale formării acneei. Studiile au arătat că nivelurile de citokine sunt ridicate în porii înfundați și, când pielea sănătoasă este expusă la niveluri ridicate de citokine, începe să dezvolte acnee.

Fumatul poate schimba nivelul hormonilor, iar dezechilibrele hormonale sunt factori cunoscuți care contribuie la agravarea acneei. Fumatul reduce nivelul de estrogen la femei și poate afecta funcția ovariană. În plus, un dezechilibru al testosteronului, hormon prezent atât la bărbați, cât și la femei, poate cauza sau agrava acneea.

Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente care să demonstreze că fumatul provoacă acnee. Din 9 studii pe acest subiect, 4 au concluzionat că fumatul crește incidența și gravitatea acneei, trei au avut rezultate diametral opuse, afirmând că fumatul s-ar putea să ajute la reducerea acneei, iar două au înregistrat rezultate care nu au putut genera concluzii clare. Prin urmare, subiectul nu este suficient studiat încât să putem afirma cu certitudine că acneea este influențată de fumat, dar, având în vedere toate efectele nocive ale fumatului, cea mai bună cale de urmat este abstinența și renunțarea la obicei.

Sursa: Acne.org

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la SopFumatul.ro, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: