Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Țigările electronice, interzise în spațiile publice închise?

Ce este țigara electronică?

Ţigara electronică este un produs care din punct de vedere vizual seamănă cu o ţigară obişnuită, dar care funcţionează pe bază de nicotină în stare de vapori. Unele ţigări electronice nu includ nicotină, ci alte substanţe cu un rol asemănător.

Majoritatea utilizatorilor ţigărilor electronice sunt fumători. Unii dintre ei apelează la ţigara electronică cu scopul de a renunţa la fumat, chiar dacă acest lucru pare destul de dificil, în condiţiile în care continuă să inhaleze nicotina, dar sub o altă formă. Nicotina este o substanţă care se găseşte în proporţie de până la 3% în plantele de tutun. Aceasta acţionează ca stimulent şi reprezintă principalul factor care produce depedenţa de ţigări.

Unele ţigări electronice permit dozarea nicotinei pe mai multe niveluri. În acest fel fumătorul are posibilitatea de a reduce treptat cantitatea de nicotină utilizată, pentru ca în final să poată renunţa complet la fumat.

În schimb, alţi fumători apelează la ţigara electronică cu scopul de a inhala mai puţine substanţe nocive, dar şi datorită avantajului de a putea fuma în mai multe locuri decât fumătorii obişnuiţi, fie şi numai “electronic”. Dar, se pare că nici acest „avantaj” nu va mai fi curând posibil. De ce?

Păi, se pare că grija pentru sănătatea românilor a crescut în ultimul timp si astfel parlamentarii au inițiat o lege care interzice orice fel de fumat în spatii publice închise, adică folosirea țigărilor electronice si a altor dispozitive de fumat fără ardere. Inițiativa a fost luată de aleșii USR susținând că este posibil ca țigările electronice să fie la fel de periculoase ca cele obișnuite. Şi atrag atenţia că în ţara noastră, în ciuda măsurilor antifumat, sunt în continuare 5 milioane de fumători, iar în fiecare zi 70 de oameni mor din cauza tutunului.

Proiectul a fost semnat şi de mai mulţi parlamentari din PNL, PMP şi UDMR. Până la votul final, proiectul trebuie să mai treacă de votul senatorilor şi apoi al deputaţilor.

Modificarea Legii nr. 349/2002

Proiectul de modificare a Legii nr. 349/2002  pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun urmărește interzicerea atât a dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât și a țigaretelor clasice în spațiile publice închise.

Proiectul propune ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.

 

One thought on “Țigările electronice, interzise în spațiile publice închise?

  1. Și țigările electronice ar trebui interziese. Vedem cum fetele care fac reclamă la țigările IQOS fumează în hipermarket-uri la punctele de reclamă. Se induce astfel ideea că „dacă nu poți fuma țigări obișniute, nu-i nicio preoblemă, iată că țigara electronica te salvează”. Așa că, treci pe eelctronice!

Comments are closed.