Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Articole pentru fumatori care au incercat sa renunte la fumat si nu au reusit

Sa te lasi de fumat, se stie, este deosebit de greu, in parte din cauza dependentei fizice de nicotina, dar si din cauza dependentei psihice de ritualul fumatului. Cei care se lasa de fumat gasesc ca le este mai greu sa refuze gestul de a lua si de a-si aprinde o tigara decat sa suporte simptomele fizice de sevraj (greata, ameteli, dureri de cap, dificultati in a se concentra, iritabilitate, anxietate, dureri musculare etc).

Astfel, foarte multi fumatori care doresc la un moment dat sa se lase de fumat esueaza la prima incercare. Acest fapt se datoreaza atat faptului ca dependenta fizica este greu de inlaturat si ne este foarte dificil sa ne luptam cu tentatia, care adesea ne anuleaza vointa si ratiunea, pentru ca organismul isi cere doza de nicotina, cat si din cauza celor din jur. Apropiatii reactioneaza diferit la incercarile persoanelor care doresc sa se lase de fumat si isi afirma intentia. Nefumatorii apreciaza gestul si incearca sa ofere sprijin, dar adesea, daca fumatorul esueaza, nu-i mai acorda credit pentru incercarile ulterioare. Fumatorii din anturajul celui care vrea sa se lase, daca nu doresc la randul lor sa se lase de fumat, nu inteleg motivatiile si nevoia de sprijin a celui care decide ca vrea sa renunte la acest obicei si adesea ii ofera tigari greu de refuzat.

In aceste conditii, fumatorul decis sa scape de fumat este, pe de-o parte descurajat de apropiati sa mai incerce, pe de alta parte tentat de catre prieteni sa fumeze in continuare. Rezultatul este un cerc vicios greu de intrerupt, in care fumatorul se lupta cu dorinta de a renunta la fumat, teama de esec, teama de reactiile celor din jur si sentimentul vinovatiei si esecului.

Cunoscand toate acestea, precum si restul provocarilor care pot aparea odata inceputa aceasta lupta cu obiceiul de a fuma, fumatorul care doreste sa se lase va intelege ca esecurile in incercarile sale nu sunt decat o parte din pasii pe care ii strabate firesc catre obtinerea rezultatului final. Fiecare incercare este un pas inainte si nu trebuie tratata decat ca o simpla intarziere, nu un esec.

In aceasta sectiune vei gasi articole care sa te ajute sa-ti regasesti motivatia, sa treci peste nereusite, sa gasesti puterea sa vrei sa incerci din nou si sa inveti sa relationezi cu cei din jurul tau care nu iti inteleg eforturile si nu au incredere in tine.

Alte articole utile despre incercari de a te lasa de fumat:

Poate este nevoie de o despărțire…

Da, ai citit bine. Poate este nevoie de o despărțire ca să poți scăpa, în sfârșit, de fumat. Dacă te ...

Sevrajul nicotinic – Ultimul pas inainte de vindecare

Sevrajul nicotinic reprezinta o serie de simptome atat fizice cat si psihice care apar dupa renuntarea la fumat. De multe ...

Articole pentru fumatori care au incercat sa renunte la fumat si nu au reusit

Sa te lasi de fumat, se stie, este deosebit de greu, in parte din cauza dependentei fizice de nicotina, dar ...