Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Cancerul pulmonar este genetic… sau nu

Periodic, presa anunta fumatorii ca cercetatorii unor institutii de prestigiu, cum ar fi National Cancer Institute (NCI) si National Human Genome Research Institute (NHGRI), ambele parte a National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite dar si echipe de oameni de stiinta din Europa si Islanda conduc si publica studii care leaga incidenta cancerului pulmonar de factori genetici.

Descoperirile cercetatorilor care au studiat de-a lungul timpului potentialele cauze genetice ale cancerului pulmonar au deschis drumul catre descoperirea de cauze suplimentare ale acestei boli, in afara fumatului. Factorul genetic este cel care ar putea explica de ce sunt fumatori care nu se imbolnavesc de cancer pulmonar in vreme ce exista cazuri in care nefumatori mor din cauza acestei maladii, boala instalandu-se fara o cauza evidenta.


Totusi, 87% dintre cei care mor de cancer pulmonar sunt fumatori

Cu toate ca studiile au indicat posibilitatea ca aceasta forma de cancer sa se datoreze si factorului genetic, statisticile arata fara echivoc faptul ca persoanele care fumeaza au un risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Unele site-uri prezinta in mod eronat si subiectiv cifre incurajatoare pentru fumatori dar, conform National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, 87% dintre cei care mor din cauza cancerului pulmonar sunt fumatori si doar 13% dintre victimele acestei boli sunt nefumatori.

Cancerul pulmonar este o boala care pe buna dreptate este temuta de fumatori – numai 15% dintre persoanele cu aceasta boala supravietuiesc inca 5 ani de la momentul diagosticului iar evolutia bolii este chinuitoare si fiecare respiratie este o lupta.

Fumatorii isi cauta motive sa nu se lase de fumat

Fiind informati de riscurile la care se expun dar dependenti atat fizic cat si psihic, fumatorii spera totusi ca statisticile care coreleaza fumatul cu riscuri atat de mari sunt eronate, pentru a-si putea rationaliza depedenta si a-si invinge teama constienta de bolile la care se expun fumand.

Astfel, fumatorii urmaresc cu atentie orice descoperire stiintifica si studiu care ar putea sa le dea speranta ca riscurile la care se expun fumand sunt totusi mai mici si ca posibilitatea de a se imbolavi de cancer pulmonar este legata si de factori idependenti de viciu, pe care nu-i pot influenta renuntand la fumat.

Cancerul pulmonar nu este singura boala fatala provocata de fumat

Chiar si fara a avea gena responsabila de predispunerea organismului la a dezvolta cancer pulmonar, fumatorii sunt expusi riscurilor de a se imbolnavi de multe alte forme de cancer, precum si de a suferi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si alte afectiuni care pot fi fatale sau care, in cel mai fericit caz, doar afecteaza calitatea vietii.

In plus, statisticile sunt echidistante si obiective, prezentand cifrele conform cu situatia reala; statisticile nu tin cont de ceea ce isi repeta orice fumator care se opune ideii de a se lasa de fumat: „Doar n-o sa ma imbolnavesc tocmai eu de cancer pulmonar!”.

Un milion de oameni mor anual in lume din cauza cancerului pulmonar. Nici ei nu s-au gandit ca tocmai ei vor muri din cauza acestei boli.

Alte articole utile despre a nu renunta la fumat:

De ce fumăm?

V-ați întrebat vreodată de ce fumăm? Cam care ar fi primele răspunsuri care vă vin în minte? Primele răspunsuri vor fi superficiale, ...

Cancerul pulmonar este genetic… sau nu

Periodic, presa anunta fumatorii ca cercetatorii unor institutii de prestigiu, cum ar fi National Cancer Institute (NCI) si National Human ...

Articole pentru cei care nu vor sa renunte la fumat

Daca ai intrat pe acest site desi nu vrei sa te lasi de fumat, nu este nicio problema. STOPfumatul.ro are ...