Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Articole pentru nefumatorii care au probleme cu fumatorii

Daca esti nefumator ai in mod cert neplacerea de a fi nevoit/a sa suporti si adesea sa inspiri fumul altora si esti ingrijorat/a de efectele fumatului pasiv asupra ta. Adesea nefumatorii afiseaza o atitudine ostila fata de cunostintele lor care fumeaza si incearca sa-i convinga pe fumatori sa se lase de fumat incercand sa le explice care sunt pericolele la care se expun cu fiecare tigara consumata sau sa reproseze fumatorilor ca sunt egoisti si ca pun sanatatea altora in pericol. Din pacate, acest mod de abordare este total gresit, deoarece fumatorii, ca oricine de altfel, nu sunt sensibili decat la valorile proprii si, in plus, organismul lor este controlat de dependenta de nicotina. Ca in cazul oricarei dependente, ratiunea fumatorului este subordonata nevoii organismului de a-si primi doza de nicotina si nu invers. Constietizarea si acceptarea dependentei in sine este un proces care dureaza foarte mult, in functie de fiecare persoana in parte si nu arareori fumatorii vor afirma cu multa siguranta ca nu sunt dependenti si ca, daca vor, se pot lasa oricand… doar ca nu vor.

Pe de alta parte, nefumatorii adesea se simt exclusi din cercurile sociale formate in grupul de prieteni, la scoala, liceu, facultate, la locul de munca si asa mai departe. Unii sunt chiar tentati sa incerce sa se apuce de fumat, altii fumeaza ocazional, la petreceri sau ocazii sociale, cate o tigara.

Daca esti nefumator, in niciun caz NU trebuie sa te apuci de fumat ca sa te simti bine alaturi de persoanele fumatoare din jurul tau. Ai o multime de alte optiuni si trebuie sa stii ca acceptarea intr-un grup nu are de fapt nicio legatura cu obiceiul comun al fumatului – acesta este doar un pretext fara baza reala. Orice persoana este apreciata de grup pentru ceea ce este, nu pentru ca fumeaza sau nu.

Asadar, in aceasta sectiune vei gasi articole despre ce este bine si ce nu este bine sa faci atunci cand ai in preajma fumatori, cum sa exprimi faptul ca esti derenjat/a de fumul de tigara fara a starni conflicte inutile si, in acelasi timp, pentru a nu fi nevoit/a sa inspiri (prea mult) fum de tigara.

Alte articole utile despre a fi nefumator:

De ce fumăm?

V-ați întrebat vreodată de ce fumăm? Cam care ar fi primele răspunsuri care vă vin în minte? Primele răspunsuri vor fi superficiale, ...

Nefumatorul de langa tine – obiceiuri si argumente

Nevoia de acceptare in grupuri, formate din fumatori, trebuie tratata cu scepticism de catre persoanele care nu consuma tutun. Evitarea ...

Articole pentru nefumatorii care au probleme cu fumatorii

Daca esti nefumator ai in mod cert neplacerea de a fi nevoit/a sa suporti si adesea sa inspiri fumul altora ...