Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Ce ti-a venit sa te lasi? Intrebarile si reactiile cunoscutilor

Multi dintre cunoscuti si apropiati reactioneaza pozitiv atunci cand o persoana renunta la fumat si isi recastiga libertatea. Reactiile pozitive contribuie adesea atat la stima de sine a persoanei in cauza cat si la cresterea increderii intr-o posibila reusita proprie a fumatorilor din jur. Desi majoritatea celor care afla ca cineva s-a lasat de fumat reactioneaza pozitiv, exista totusi exceptii. Aceste exceptii sunt cele care pot contracara intreg efectul dezirabil al aprecierilor si pot sa descurajeze persoana care tocmai s-a lasat de fumat sau o pot enerva, supara, mahni. Adesea, din cauza unor astfel de reactii neinspirate si egoiste, proaspatul fost fumator, si asa chinuit de sevraj, cedeaza si isi aprinde o tigara si redevine fumator iar incercarea de a scapa de viciu esueaza.

Asadar, pentru a evita o astfel de situatie, este bine ca cel care vrea sa renunte la fumat sa stie sa identifice persoanele care urmeaza sa aiba reactii neplacute sau nedorite si, daca nu poate sa le evite macar in perioada in care organismul se curata de nicotina si scutura dependenta, macar sa le poata combate, fara sa se lase afectat de rautati sau enunturi negandite.

Prin urmare, vom alcatui in continuare o mica lista cu genul de persoane-problema de care s-ar putea adesea sa dai in perioada in care tocmai te-ai lasat de fumat si la ceva vreme dupa.

Neincrezatorul curios
„Ce ti-a venit sa te lasi?”Ii poti raspunde in multe moduri, in functie de cat de apropiata iti este persoana respectiva si cat de mult chef ai sa dezvolti subiectul. Daca intrebarea e mai mult de curiozitate decat din neincredere, ii poti da omului motivele tale; daca insa suspectezi ca intrebarea e adresata mai mult din neincredere, raspunde sec: „Uite-asa„, „Nu stiu, asa mi-a venit„, „N-am mai avut chef sa fumez” si cu asta, basta. Daca insista: „Si nu ti-e greu?” ii zici surazator: „NU„. Si ai scapat. De altfel, este foarte posibil ca, odata trecute primele zile, nici sa nu-ti fie greu.

Avocatul diavolului
„Hai, ma, nu te lasi tu de fumat… ce naiba. Tu crezi ca ai sa poti sa nu mai fumezi dupa atatia ani si la cum fumezi tu…? N-ai ce face!”Ce ai putea face mai rau ar fi sa dai crezare celor spuse de persoana in cauza. Cel care nu are incredere in faptul ca tu poti sa te lasi de fumat intareste parerea generala gresita ca fumatul este un viciu aproape imposibil de invins. Nu este deloc asa – unul dintre motivele pentru care persoanele care incearca sa se lase de fumat cedeaza tentatiilor este acela ca nu au avut incredere in fortele proprii dintru inceput. Totul se complica atunci cand cineva vine sa intareasca neincrederea si frica de esec – de obicei proaspatul nefumator nu rezista si isi aprinde o tigara, „ca oricum nu ar fi putut sa se lase„. Ba da. Fiecare minut care trece dupa fiecare tentatie de a aprinde o tigara demonstreaza ca se poate. Cel care a rezistat o ora poate rezista o zi; cel care a rezistat o zi poate rezista o luna si cel care a rezistat o luna poate rezista un an. Important este ca fiecare tentatie sa fie alungata atunci cand apare, fara a lua in considerare potentialele tentatii ulterioare. Cu tentatiile ulterioare vei trata la timpul cand acestea apar.

Ce poti raspunde persoanei care isi manifesta neincrederea in capacitatea ta de a scutura dependenta de nicotina? „Poate ca nu am sa reusesc, dar cel putin eu incerc. Daca reusesc fie si cateva zile si tot am reusit ceva.” Acest raspuns este unul cat se poate de real – poate, la un moment dat, tentatia de a-ti aprinde o tigara va fi destul de mare si nu vei rezista, dar asta nu inseamna decat ca ai pierdut o batalie, nu si razboiul. Daca cedezi tentatiei, fa in asa fel incat urmatoarea data cand simti ca ai vrea sa-ti aprinzi tigara sa nu te gandesti ca ai cedat inainte si ca oricum nu mai conteaza – pentru ca, de fapt, conteaza! Rezista tentatiei si respinge persoanele care nu au incredere in reusita ta.

 

Egoistul rautacios

 

„Lasa prostiile si ia o tigara.”

Acestui personaj ai putea foarte bine sa-i intorci spatele, desi, daca nu esti la prima incercare, el s-ar putea sa reactioneze conform cu experientele trecute cu privire la incercarile tale de a renunta la fumat. Daca totusi nu vrei sa-i intorci spatele, multumeste-te sa-l refuzi, pur si simplu, fara a te lansa in explicatii, motivatii si argumente.

Daca anticipezi aceasta reactie la unul dintre cunoscutii tai, poate ar fi bine nici sa nu-i spui ca te-ai lasat de fumat. Pana va observa ca nu fumezi va trece o vreme si poate nu vei mai simti atat de mult dorinta de a-ti aprinde o tigara.

Alte articole utile despre reusita de a te lasa de fumat:

7 idei pentru timpul liber când te lași de fumat

Când scapi de fumat (ca de orice alt viciu), descoperi că, brusc, ai la dispoziție niște timp liber, cu care ...

Apologia fumatului

Autor: Raluca M. Dacă mi-ar fi spus cineva că eu de mâine nu voi mai fuma, mi s-ar fi părut ...

Cafea fără nicotină

Autor: Raluca M. Redeschid subiectul cu intenţia pe care am avut-o la sfârşitul apologiei, aceea de a rezerva aprecierea pentru ...

M-am lasat de fumat si m-am constipat

Aceasta afirmatie este facuta de multe persoane in perioada imediat urmatoare ultimei tigari fumate si se datoreaza faptului ca actiunea ...

Ce ti-a venit sa te lasi? Intrebarile si reactiile cunoscutilor

Multi dintre cunoscuti si apropiati reactioneaza pozitiv atunci cand o persoana renunta la fumat si isi recastiga libertatea. Reactiile pozitive ...

Am reusit sa ma las, dar mi-e din cand in cand pofta de o tigara

Afirmatia din titlu nu este deloc iesita din comun - de fapt, este intalnita la absolut toti cei care s-au ...

Articole pentru cei care s-au lasat de fumat

Aproximativ 80000 pana la 100000 de tineri incep sa fumeze in fiecare zi in lume. Aproximativ o treime din populatia ...