Exista alimente care contin nicotina?
Nicotina se gaseste, de asemenea, si in ardeii grasi, in vinete, in tomate si in cartofi. Desi unele persoane au declarat ca le-a crescut brusc apetitul pentru aceste alimente in prima perioada de dupa ce au renuntat la fumat, cantitatea de nicotina pe care acestea o contin este totusi considerata a fi mult prea mica pentru a produce efecte. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca organismul aflat in sevraj sa sesizeze continutul de nicotina din legumele respective si sa declanseze „pofta”, ca modalitate de a obtine macar putin din substanta de care este dependent.
Ardeii grasi, vinetele, tomatele si cartofii sunt solanacee; alcaloidul nicotinic se regaseste in general in toate plantele care fac parte aceasta familie, de care apartine si tutunul, dar in concentratii mult mai mici decat in planta de tutun. Plantele solanacee au fost si sunt inca folosite ca hrana, condimente si chiar medicamente; cu toate acestea, multe dintre ele contin alcaloizi, cum este si nicotina, care au diverse efecte nedorite si chiar toxice asupra organismului uman iar unele pot fi fatale chiar si in cantitati foarte mici.
In cantitati mici nicotina are efecte relaxante si de stimulare, reduce apetitul si accelereaza metabolismul; in cantitati mari poate fi fatala. Cu toate ca nu este cancerigena, creeaza dependenta si, cum este in general consumata prin arderea tigarilor, aduce cu sine inca aproximativ 4000 de substante dintre care o mare parte sunt cancerigene.
Alte articole utile despre mituri si adevaruri intr-ale fumatului: