Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Sunt gravida! Vreau sa ma las de fumat!

Probabil ca unul dintre cele mai puternice motive pentru care femeile reusesc cu brio sa renunte la fumat este sosirea pe lume a unui bebelus. In general, insasi vestea ca urmeaza sa aiba un copil ajuta orice femeie sa isi adune vointa si sa-si planifice cat mai repede ultima tigara fumata. Cu toate acestea, in functie de gradul de dependenta, care variaza de la o persoana la alta, incercarea de a renunta la fumat reuseste… sau nu.

Cel mai bun moment pentru a renunta la fumat este, desigur, ACUM, indiferent daca esti sau nu insarcinata. Si totusi, acest „ACUM” depinde in primul rand de dorinta de a renunta la tigari, iar pentru ca o persoana dependenta sa ajunga sa doreasca sa se lase de fumat trebuie timp si o anume pregatire psihologica prealabila. A renunta la fumat este, paradoxal, intr-o mai mica masura o chestiune de vointa, cat tine de motivatie – reusesti sa scapi de obiceiul fumatului numai daca motivul pentru care vrei sa te lasi de fumat este mai puternic decat dorinta de a fuma. Persoanele care fac din renuntarea la fumat un test de vointa reusesc in general atunci cand dependenta de nicotina este relativ mica; daca insa dependenta este mare, sansele unei reusite prin „metoda vointei” scad. Daca dependenta este mare, de un real ajutor este ca fumatorul sa ajunga sa isi doreasca sa scape de viciu si sa priveasca fumatul ca pe o corvoada, un impediment, o problema, nu ca pe ceva placut sau ca pe un mod oarecare de a isi trece vremea si de a-si ocupa mainile.

Foarte multe femei care afla ca sunt insarcinate se hotarasc imediat sa renunte la tigari si o si fac; pentru multe dintre ele aparitia copilului este cea care le da puterea de a pune tigara deoparte, din grija fireasca pentru sanatatea bebelusului inca nenascut.

Daca esti deja insarcinata
Daca esti insarcinata si fumatoare si ai ajuns la concluzia ca vrei sa te lasi de fumat pentru a nu pune in pericol sanatatea bebelusului tau, trebuie sa stii ca dependenta de tigari este doar 20% fizica, din pricina nicotinei, si 80% psihica. Acest lucru inseamna ca, de fapt, dependenta de nicotina este mult mai rapid eliminata decat dependenta de gesturile si ritualul fumatului si ca va trebui sa ramai nefumatoare cel putin pana dupa perioada de alaptare a copilului tau. Cu alte cuvinte, mai ales daca nu esti foarte convinsa si ti-ai propus sa te lasi de fumat temporar, va trebui sa ramai precauta si sa nu accepti nici macar un fum, in nicio situatie, macar pana cand copilul nu mai primeste laptele matern.

Fa-ti testul dependentei de nicotina si afla in acest fel daca incercarea de a lasa tigarile iti va solicita intens organismul si vointa; insarcinata fiind, lupta organismului cu sevrajul nicotinic si schimbarile de dispozitie, exacerbate de labilitatea emotionala datorata sarcinii, pot dauna bebelusului. In acest caz este bine sa abordezi renuntarea la fumat treptat, reducand zilnic tigarile, pana la renuntarea totala. Daca insa dependenta de nicotina este mica, poti sa renunti brusc – dupa trei saptamani de abstinenta, nicotina se va fi eliminat complet din organismul tau si vei uita de fumat, mult mai ocupata sa iti duci sarcina si sa iei si alte decizii sanatoase pentru bebelusul tau.

Inainte sa ramai insarcinata

Daca nu esti inca gravida, nu stii daca un test de sarcina pozitiv poate fi o motivatie suficient de puternica si petru tine.

Asadar, este de preferat sa incepi sa te gandesti sa renunti la fumat cu destul timp inainte sa planifici sa ramai insarcinata, pentru ca un eventual esec sa nu afecteze nici bebelusul si nici psihicul tau, mult mai sensibil in perioada sarcinii. Totusi, faptul ca sarcina este planificata peste ceva timp si asta inseamna ca inca nu este niciun pericol din cauza fumatului pentru un eventual bebelus, motivatia de a renunta la fumat inainte sa ramai gravida s-ar putea sa nu fie suficient de puternica. Asadar, pregateste-te. Asta inseamna sa iti faci timp in fiecare zi pentru a constientiza pericolele fumatului atat asupra ta cat si asupra celor din jur si imagineaza-ti cum ar fi sa nu reusesti sa te lasi de fumat si sa fumezi langa copil; imagineaza-ti-l inhaland fumul tau de tigara, jucandu-se cu degetelele in scrumiera si incercand chiar sa duca la gura mucurile tale de tigara si evalueaza cum te fac aceste scene sa te simti. Daca incepi sa te simti frustrata, vinovata, suparata pe tigari si incatusata, esti pe drumul cel bun – asta inseamna ca ai inceput sa faci primii pasi spre drumul eliberarii de fumat, inseamna ca ideea de a fuma incepe sa-ti displaca, sa te deranjeze iar tigara nu-ti mai pare un „prieten”.

Alte articole utile despre dorinta de a te lasa de fumat:

Poate este nevoie de o despărțire…

Da, ai citit bine. Poate este nevoie de o despărțire ca să poți scăpa, în sfârșit, de fumat. Dacă te ...

7 simptome când renunți la fumat și cum să le faci mai ușoare

Ai decis să renunți la fumat. Când renunți la fumat corpul tău reacționează, cum este și firesc, deoarece a fost ...

5 motive pentru care ar trebui sa te lasi de fumat

Toti fumatorii au avut un moment in viata in care au incercat sa se lase de fumat. Cei mai multi ...

Sunt gravidă! Vreau să mă las de fumat!

Dacă vrei să ai un copil, lasă-te de fumat ACUM! Probabil te gândești că unul dintre cele mai puternice motive ...

Cei care fac miscare sunt mai putin tentati sa fumeze

Exercitiile fizice ii pot ajuta pe fumatori sa renunte la viciu pentru ca fac tigarile mai putin tentante. Un nou ...

Lupta cu dependenta se castiga prin vointa

Situatiile in care dependentii inraiti de nicotina au reusit sa renunte sau macar sa inceapa procesul de renuntare la acest ...

Sunt gravida! Vreau sa ma las de fumat!

Probabil ca unul dintre cele mai puternice motive pentru care femeile reusesc cu brio sa renunte la fumat este sosirea ...

Ce faci când ceilalți fumează?

În perioada de dinainte să scapi complet de dependență și să devii cu adevărat nefumător, există tentații mult mai numeroase, ...