Stop Fumatul

E mai cool să nu fumezi :)

Cold Turkey sau metoda vointei

Da, „curcan rece„. Una dintre metodele prin care unele persoane reusesc sa se lase de fumat. Expresia originala din engleza, „cold turkey„, este intraductibila din punctul de vedere al sensului iar traducerea este „curcan rece”.

Expresia se refera la a renunta la fumat dintr-o data, fara ajutor, fara medicamente, fara guma de mestecat cu nicotina sau plasturi. Provenienta exacta a expresiei nu este foarte clara, speculandu-se pe marginea unei posibile comparatii intre simptomele sevrajului experimentat de catre o persoana care renunta la o dependenta si corpul unui curcan destinat gatitului: rece, cu „piele de gaina”, umed si palid. Sigur este insa ca expresia este argotica si este atestata inca din anul 1910, cand sensul ei era strict acela de „fara preparare/pregatire„, fara a avea insa legatura cu procesul prin care o persoana lupta cu dependenta fata de o anumita substanta. De fapt, expresia era legata numai de domeniul culinar. Conotatia referitoare la simptomele de sevraj a aparut mai tarziu, in 1922.

Cei care folosesc aceasta metoda povestesc ca s-au lasat de fumat „pur si simplu”, „dintr-o data”, ca s-au „lasat si gata” si, pentru fumatorul care ar vrea sa se lase de fumat si a incercat de cateva ori fara succes procedura totul pare aproape miraculos, dar si incredibil. Cand ii auzim pe altii povestind cu nonsalanta despre cum au reusit ceva ce noua ni se pare absolut imposibil sau cel putin foarte dificil de obtinut, avem doua posibilitati – ori ne gandim ca daca ceilalti au fost in stare, am putea sa reusim si noi, ori abandonam ideea gandindu-ne ca in mod cert nu putem avea atata vointa pentru a reusi.

Secretul acestui mod de renuntare la fumat nu este insa vointa, asa cum in mod eronat se vehiculeaza. Secretul celor care reusesc nu are nicio legatura cu „incordarea vointei” si autoimpunerea unui anume comportament. Secretul este dorinta sincera si motivatia puternica. De oricata vointa am dispune, este imposibil sa realizam ceva daca nu e dorim acel ceva sincer si daca nu credem in motivele pentru care vrem sa-l obtinem.

Cei care se lasa de fumat brusc, pur si simplu punand intr-o buna zi tigarile deoparte, dandu-le prietenilor care fumeaza sau aruncandu-le la gunoi au ajuns sa faca acest gest pentru ca brusc au realizat ca exista cel putin un motiv foarte puternic si valid sa o faca si pentru ca si-au dorit sincer sa scape de statutul de fumator. Aceste persoane si-au dorit sa fie nefumatori si, din secunda in care au stins ultima tigara fumata, au devenit nefumatori.

Din pacate, motivatiile valabile pentru o persoana nu sunt neaparat valabile si pentru alta persoana. Dorinta sincera de a deveni nefumator nu poate fi impusa nimanui – ea apare spontan si nu poate fi nici comandata, nici ivatata, pur si simplu, se intampla ca unele persoane sa ajunga la un moment dat sa isi doreasca sa renunte definitiv la fumat. Astfel, aceste persoane sunt pregatite ca, „pur si simplu”, sa renunte brusc la fumat si sa nu se mai uite niciodata inapoi.

Din cauza ca motivatiile si dorinta nu sunt asemanatoare pentru toti fumatorii, un studiu controversat publicat de Pfizer in 2004 arata ca o mare parte (95%) dintre cei care incearca sa renunte la fumat folosind aceasta metoda esueaza. Statisticile arata ca 50% dintre fumatori incearca prin aceasta metoda. Dintre acestia, 25% nu vor rezista fara tigari mai mult de 48 de ore si pana la 60% se apuca din nou de fumat inainte de a implini doua saptamani de abstinenta. Restul pana la 95% se reapuca de fumat inainte de un an.

Un alt studiu, realizat de National Cancer Institute din SUA, releva faptul ca 16% dintre cei care s-au lasat de fumat si nu au mai aprins ulterior nicio tigara au folosit aceasta metoda brusca si fara niciun ajutor.

Indiferent care ar fi procentul celor care folosesc aceasta metoda, majoritatea dintre cei care reusesc sa treaca anul fara sa reinceapa sa fumeze nu se mai apuca niciodata de fumat. Metoda este eficienta pentru aceia dintre fumatori care s-au pregatit corespunzator pentru momentul ultimei tigari, care au ajuns sa isi doreasca sincer sa nu mai bage niciodata vreo tigara in gura si care dispun de motive puternice si reale de a renunta la fumat pentru totdeauna.

Nu incerca aceasta metoda daca nu esti convins/a ca vrei sa te lasi de fumat! Pregateste-te intai.

Alte articole despre metode si tratamente pentru a te lasa de fumat:

Cum să te lași de țigări?

Fumatul este o dependență, dar și un obicei, pentru că orice lucru repetat timp de 21 de zile va deveni ...

Fumatul și Legea karmei

Te-ai gândit vreodată că există și alte variante care să te ajute să renunți la fumat? Dacă ai încercat metoda ...

Suplimentarea cu anumite vitamine este necesară fumătorilor!

Fie că ești fumător sau ex-fumător, știi cum te afectează fumatul? Probabil că ai tot citit despre efectele fumatului la ...

Cum să rupi un obicei

Există ceva pe care pur și simplu îl iubești sau nu te poți opri să-l faci în fiecare zi? Poate ...

O aplicație pentru a te lăsa de fumat

Te-ai decis să nu mai fumezi și doar TU știi adevăratele motive pentru care vrei ca fumatul să nu mai facă parte ...

Tehnica psihologică ajută fumătorii să renunțe la țigări

Tu mai știi de ce sau cum te-ai apucat de fumat? Care este imaginea care îți apare acum în minte? ...

Renunțând la fumat vei deveni un nou TU, mai fericit și mai sănătos

Vrei să te lași de fumat și simți că ai nevoie de ceva mai mult decât informații și sfaturi? Ai ...

„Calea ușoară de a renunța la fumat!”

Te-ai gândit vreodată că atunci când te-ai apucat de fumat erai relaxat sau ai făcut-o într-un mod plăcut, liniștit? Iar ...

Remedii naturale de curățare a plămânilor pentru fumători

De ce detoxifierea plămânilor? Dacă ești fumător și știi cât de nociv este pentru organismul tău fumatul este bine de ...

Hipnoza pentru renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat poate fi o adevărată provocare. Dar este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face ...